Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
zwerfkattenbeleid

Zwerfkattenbeleid

Indien je zwerfkatten in jouw buurt hebt, kan je dit melden aan onze milieudienst op het nummer 056 68 81 14, via milieudienst@wortegem-petegem.be of via het meldingsformulier.

Een teveel aan zwerfkatten zorgt voor overlast zoals luide vechtpartijen tijdens de paartijd, geurhinder door sproeien en een mogelijke overdracht van parasieten.
Om de overlast voor mensen te beperken en de zwerfkatten een betere toekomst te bieden, tracht het gemeentebestuur door middel van een diervriendelijk zwerfkattenbeleid de zwerfkattenpopulatie aan banden te leggen.

Concreet willen we op termijn het aantal zwerfkatten zien dalen, want jaarlijks belanden er meer dan 20.000 katten in een asiel. De enige manier om dit probleem op te lossen, is om de katten te steriliseren of castreren. Dit begint uiteraard bij de huiskatten, want door (on)gewenste nestjes belanden vele kittens op straat. 
Als je weet dat een kattin vruchtbaar is vanaf 5 maanden en tot 3 nestjes per jaar werpt van 3 tot 6 kittens, snap je dat de zwerfkattenpopulatie razendsnel toeneemt.

Heb of wil je een kat als huisdier?
Neem dan zeker jouw verantwoordelijkheid op en laat ze steriliseren/castreren én chippen. Zo voorkom je heel wat dierenleed! 
Sterilisatie en registratie is trouwens verplicht sinds april 2018.

Wat houdt het zwerfkattenbeleid juist in?

Een diervriendelijk zwerfkattenbeleid werkt volgens het systeem van vangen, steriliseren en terugplaatsen (trap, neuter, release of TNR). De idee hierachter is dat de zwerfkatten na sterilisatie/castratie in hun eigen leefgebied kunnen blijven en ze niet worden geëuthanaseerd. Zo blijft de populatie stabiel, want ze planten zich niet meer voort maar voorkomen wel dat andere katten het territorium inpalmen. Doordat de levensstijl van steriele katten rustiger is, wordt de kwaliteit van leven beter en is er minder overlast voor de mens.

Volgens de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986 ligt de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren bij lokale besturen. Bij ons valt dit onder de milieudienst. Met de nieuwe regels voor identificatie en registratie die sinds 1 april 2018 van kracht zijn, worden de verplichtingen voor lokale besturen ook uitgebreid:

  • Het gemeentebestuur voorziet in de eerste plaats een meldpunt, waar inwoners verloren katten en zwerfkatten kunnen aangeven. Op basis van deze informatie organiseren we vangacties. Inwoners worden op de hoogte gebracht wanneer er een vangactie gepland wordt, zodat ze hun huiskatten kunnen binnenhouden. De vangkooien worden minstens twee keer per dag gecontroleerd.
  • Katten die gevangen worden en geen halsbandje dragen of niet gechipt zijn, worden naar de dierenarts gebracht voor een gezondheidscontrole. Ernstig zieke katten laat de dierenarts inslapen, terwijl de gezonde katten gecastreerd of gesteriliseerd worden. Deze katten worden gemerkt met een knip in het oor om ze nadien makkelijk te herkennen.
  • Voor katten die socialiseerbaar zijn, zoeken we een adoptiegezin. Indien zou blijken dat het om een huiskat gaat en het baasje de kat terug komt halen, zullen de dierenartskosten steeds worden doorgerekend.
  • Katten die niet socialiseerbaar zijn worden terug uitgezet op de vindplaats. Daar kunnen ze terecht in veilige schuilhokken en worden ze op regelmatige tijdstippen gevoederd. 
  • Omdat deze katten steriel zijn, zal het gedrag dat voor overlast zorgt ook in grote mate afnemen. Het is belangrijk om deze dieren terug te plaatsen om te voorkomen dat het territorium door andere (niet gesteriliseerde/gecastreerde) katten wordt overgenomen. 
  • De schuilhokken en voederplaatsen worden onderhouden om ratten en ander ongedierte te voorkomen. Er worden bordjes geplaatst met de melding aan omwonenden om de zwerfkatten niet te voederen. 

Iedereen kan een steentje bijdragen

Wil je graag iets doen om te helpen? Dat kan! 

  • Spoor vrienden en familie aan om hun huiskat te laten steriliseren/castreren én chippen.
  • Deel de sensibiliseringscampagne op sociale media.
  • Meld een zwerfkattenpopulatie steeds bij onze milieudienst. Zo kan een vangactie gepland worden. Een reeds gekende zwerfkattenpopulatie herken je aan een knip in het oor.
  • Misschien heb je nog voeding, speeltjes, een kattenbak of transportmand liggen die je niet meer gebruikt? Breng ze binnen op het gemeentehuis.
  • Vermijd het voederen van zwerfkatten. Dit zorgt ervoor dat ze mensen opzoeken om gemakkelijk aan eten te geraken, waarbij ze soms agressief kunnen worden. Het verstoort ook de natuurlijke selectie, want zieke katten blijven langer leven en kunnen zich nog voortplanten, waardoor besmettelijke ziektes zich snel verspreiden.
  • Door het ‘te veel’ aan voedsel zullen de katten het territorium minder verdedigen en andere katten sneller toelaten. Achtergelaten voedsel trekt ook ratten en ander ongedierte aan, wat weer voor extra overlast zorgt.
  • Heb je een zandbak in de tuin? Dek deze dan af om te vermijden dat katten er hun behoefte in doen.
  • Gebruik nooit vergif om zwerfkatten te bestrijden. Dit is verboden en gevaarlijk voor andere dieren en voor kinderen.
    Bovendien is het doden of euthanaseren van zwerfkatten nutteloos, want het verdwijnen van één zwerfkat trekt telkens nieuwe katten aan die zich weer voortplanten, waardoor het een vicieuze cirkel wordt. Het systeem van vangen, steriliseren en terug vrijlaten voorkomt net een uitbreiding van de populatie en zorgt ook voor minder overlast.

Wil je als vereniging/handelaar/dierenarts hulp bieden? 
Neem contact op via 056 68 81 14 of via milieudienst@wortegem-petegem.

Meer info

Wil je meer weten over de sterilisatie- en registratieplicht? Klik dan op deze link.

Op de website adopteereendier.be krijg je met 1 muisklik het aanbod van alle asielen in Vlaanderen te zien. Zo vind je een huisdier dat perfect bij je past!