Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
jeugd

Woensdag 17 april 2024: Buitenspeeldag

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Ketnet, VTMKZOOM, Studio 100 TV, de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse overheid. De vier televisiezenders gaan op woensdagnamiddag 19 april op zwart. Overal in Vlaanderen worden er leuke activiteiten georganiseerd waarin je al je energie kwijt kan. Ook wij organiseren in het domein de Ghellinck een namiddag vol buitenspeelplezier! 

De kinderen zullen vrij kunnen kiezen uit heel wat activiteiten. Vooral bij de jongere kinderen willen we vragen aan de ouders om hen te begeleiden. Alle ouders zijn welkom om mee te spelen!

De activiteiten gaan door van 13u30 tot 17u00 in de tent van domein de Ghellinck. 

Om de wachtrij aan de inschrijvingstafel te beperken, kan je je op voorhand inschrijven via https://wortegem-petegem.i-active.be 
 

365 dagen buitenspelen!

De buitenspeeldag staat al jaren bekend als een namiddag vol activiteiten, springkastelen, tornooien en gocartraces: een namiddag waarbij we met z’n allen, welk weer het ook is, BUITENSPELEN. Spelen kan overal: in jouw tuin, in de wijk, in het park of in het bos, met je vrienden, klasgenootjes, zus, broer of zelfs met je ouders. Wij dagen jou uit om niet één namiddag, maar een volledig jaar elke dag buiten te spelen! Ga jij de challenge aan?

Elke dag? Ook in de regen? Zot! Waarom zouden we dat doen?

Volgens recent onderzoek door Kind & Samenleving speelden er in de zomer van 2019 maar liefst 37 procent minder kinderen op straten, pleinen en parken dan in 2008. Een heel hoog cijfer, en dat terwijl er wel meer kinderen in wijken wonen tegenwoordig. Maar het verkeer is drukker, er zijn minder plaatsen waar kinderen spontaan kunnen spelen in de openbare ruimte en er is die drukke agenda vol met buitenschoolse activiteiten. 
Er zijn nochtans heel wat voordelen aan eens goed buitenspelen. Volgens Kind en Gezin gaan kinderen meer bewegen, ontwikkelen ze hun motoriek, leren ze risico’s inschatten, worden ze minder vaak ziek en krijgen ze respect voor de natuur. Daarnaast worden ze natuurlijk ook gewoon blij van dat ravotten in de buitenlucht.  
Volgens Nederlands onderzoek spelen kinderen tussen 4 en 11 jaar amper 3 tot 7 uur per week buiten, en dat terwijl het streefcijfer eigenlijk 20 uur per week zou moeten zijn. Ondertussen brengt een kind gemiddeld vier uur per dag op een scherm door. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! 
 

#1000UurDeDeurUit

Wij dagen jou uit om in een jaar tijd 1000 uur buiten te spelen of te zijn, dat is een kleine drie uur per dag. Geen gemakkelijke opdracht, maar alle kleine beetjes helpen: ga eens buiten lunchen, neem eens de fiets in de plaats van de auto, of ga samen aan de slag in de tuin. We nodigen jullie alvast uit om de speeltuintjes in onze gemeente te (her)ontdekken en helpen je op pad met ons speelpleintjesplan. Kleur bij elk uur buitenspelen een bolletje in op de tracker en kom jouw prestatie vieren op de volgende Buitenspeeldag! 
 

buitenspeeldag buitenspeeldag