Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Het landelijk karakter van Wortegem-Petegem heeft zich reeds uitstekend geleend tot de realisatie van navolgende wandel-, fiets- en autoroutes. Voor meer info over de routes kunt u zich wenden tot de dienst toerisme in Wortegem-Petegem.

Wandelen

Welkom in de Langemeersen

langemeersen afbeelding

Wie kent hét grootste natuurgebied van Wortegem-Petegem nog niet: de Langemeersen. Eén van de laatste overgebleven grote Scheldemeersen van zo’n 180ha groot. Het ligt in de Scheldevallei tussen de Petegemse Meersstraat, de Golf, de linker Scheldeoever en het Oudenaardse industrieterrein De Coupure. 
Een deel ervan is natuurgebied dat grotendeels bestaat uit een aaneensluiting van lange smalle stroken vochtige tot natte hooilanden.  Vandaar de naam ‘lange meersen’.
De hooilanden zijn omzoomd met rietkragen en knotwilgen en zijn zeer rijk aan kruiden waarvan meerdere erg zeldzaam zijn. In de lente of vroege zomer staan ze in bloei en creëren een indrukwekkend pallet aan kleuren.
Meer dan een 100-tal vogelsoorten vinden hier hun thuis. En af en toe kan je zelfs reeën tegenkomen.

En dat alles in onze eigen gemeente. Om trots op te zijn!

Een klein derde is eigendom van Natuurpunt. Vrijwilligers en lokale landbouwers slaan hier de handen in elkaar voor een verantwoord natuurbeheer.

Sinds kort kan je van het gebied genieten via een nieuwe uitgestippelde wandeling. Folders met wandelplan zijn verkrijgbaar bij de dienst Toerisme, maar ook in een verdeelbakje onder het nieuwe infobord voor de kerk van Petegem. 

De kerk van Petegem is tevens de start de nieuwe wandeling. Ze is volledig bewegwijzerd met een ruitvormig groen symbool en is zo’n 7 km lang. Ze kan verder uitgebreid worden met een traject aangeduid met een rood vierkantje.

Voor meer info kan je altijd terecht op onze Natuurpunt webpagina over het gebied https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/langemeersen of de NP-afdeling https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-oudenaarde-plus.
 

Erfgoedwandeling Moregem

Het Gidsencollectief de Ghellinck, een onderdeel van de Heemkundige Kring Bouveloo, biedt een nieuwe erfgoedwandeling aan: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden. De wandeling verbindt het verre verleden, de tijd van de heerlijkheden en kasteelheren, moeiteloos met het recente verleden, de schuttersgilde Sint-Sebastiaan en pastoor Frans De Wolf, het rijke aanbod aan café’s en kruidenierszaken, de aanleg van het Moregemplein en nog veel meer. Het verre verleden krijgt gestalte via onderzoek in lokale, private en nationale archieven. Het recente verleden volgt uit verhalen en getuigenissen van geboren en getogen Moregemnaren.

Vanaf 10 personen kan je deze wandeling (elke dag behalve dinsdag en woensdag) onder begeleiding van een gids van het Collectief, boeken via 0468 120 658 of heemkunde.bouveloo@telenet.be. Ze duurt ongeveer 2,5 uur en is 5,5 km lang. Je betaalt € 2,50 per persoon. Achteraf kan bijgepraat worden in De Vierschaar. 

Voor verenigingen een ideaal begin na de Coronastilte!

Via deze link kan je de brochure downloaden.
 

Erfgoedsprokkel Elsegem en Petegem

Er was een tijd dat de Schelde als een levensader vrolijk meanderde door de vlakte aan de voet van de Vlaamse bergen. Het was er goed, de mens kon er een bestaan opbouwen en stichtte dorpen als Elsegem en Petegem. Maar de moderniteit sloeg toe, de rechtgetrokken Schelde en de baan Oudenaarde-Kortrijk snijden nu als twee rechte lijnen door het landschap. Alles in functie van het zich snel bewegen. Wij nodigen u uit om rustig te wandelen door het landschap dat tussen beide gekneld ligt: 1000 jaar geschiedenis en pure natuur zullen uw gezel zijn.

De erfgoedsprokkels geven je een bloemlezing over waardevolle gebouwen, historische sites of periodes uit de geschiedenis die voor een gemeente of regio belangrijke sporen nalieten. 

Via deze link kan je de brochure downloaden.

Sint-Rochusroute

In het kader van het BuurtBouwersproject in 2018 werd deze bepijlde wandelroute van 12 kilometer voorgesteld. De wandeling zet enkele troeven van Wortegem-Petegem in de verf en laat de wandelaar verschillende verborgen parels op natuur en monumentaal vlak ontdekken.

Via deze link kan je de kaart downloaden.

Trage wegen wandellus: Petegem

De tien kilometer lange wandellus door Petegem werd ontwikkeld in het kader van het trage wegen project Wortegem-Petegem. Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. De vele trage wegen in onze gemeente vormen een dicht netwerk waar zachte weggebruikers graag fietsen en wandelen. 

Via deze link kan je de kaart downloaden.

Scheldekant wandelroute

De Scheldekant wandelroute bestaat uit de lussen De Ghellinck (5,5 km) en Beaulieu (8 km). De lus de Ghellinck start aan de kerk van Elsegem en voert ons door de kouter naar het gemeentelijk kasteeldomein de Ghellinck in de Scheldemeersen. De lus Beaulieu is ideaal voor natuurliefhebbers, ze start aan het Domein de Ghellinck en brengt je langs de Oude Scheldemeander Het Anker, de golfterreinen van de golfclub en de Langemeersen. Dit hele gebied getuigt van het rijke verleden van Petegem. 

De wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. De wandellus de Ghellinck met rode opdruk en de wandellus Beaulieu met groene opdruk. Er is een verbinding tussen de twee lussen. 

De wandelroute is te koop in de dienst toerisme voor € 2.

Via deze link kan je de kaart van lus 1 downloaden.
Via deze link kan je d ekaart van lus 2 downloaden.

Natuurpad in het gemeentelijk domein de Ghellinck

Het natuurpad is 2 km lang en wordt aangeduid door middel van groene paaltjes en negen infopanelen. De wandeling start aan het infobord nabij de parking. 

Wandelpad Frans De Wolf

Het wandelpad Frans De Wolf start aan de kerk in Moregem en is 12 km lang.

Via deze link kan je de kaart downloaden.

Wandelpad Ooike

Het wandelpad Ooike start aan het Ooikeplein en is 8 km lang.

Via deze link kan je de kaart downloaden.

Wandelpad Hector Plancquaert

wandelpad Hector Plancquaert routebordjes

 
Dit wandelpad werd ingericht in de prille jaren ’70 als hommage en herdenking aan deze voorvechter van het Vlaamse volk, Hector Plancquaert. Aan de kerk van Wortegem staat ook nog het Hector Plancquaert-baken. De wandeling start aan D’Oude Stokerij (Waregemseweg 137) en is 6,5 kilometer lang.

Via deze link kan je de kaart downloaden.

 

Wandelen in de omgeving

Ontdek Wortegem-Petegem en omstreken! De toeristische dienst heeft volgende kaarten te koop:

 • Muziekbos wandelroute (11km)
  Start aan de kerk van Louise-Marie en brengt ons meestal over onverharde wegen of paadjes in een streek met een wisselend reliëf. We krijgen schitterende vergezichten op de vallei van de Trosbeek en het Muziekbos.
 • Kleine Kluis wandelroute (7,5 km)
  Start aan de kerk van het zachtglooiende Gijzelbrechtegem. De wandelroute leidt over een divers landschap en balanceert op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Je zal versteld staan van de vele memorabele vergezichten, veelal met de Kluisberg op de achtergrond.
 • Streuvels wandelroute (6,4 km)
  Start aan het Provinciaal museum Het Lijsternest (Stijn Strevelsstraat 25, Ingooigem) en verkent het zachtglooiende landschap rond de Tiegemberg. Via deze route treed je letterlijk in de voetsporen van de grote Vlaamse schrijver Streuvels. Naast een bekend prozaïst was hij immers ook een fervent natuurminnaar en wandelaar. 
 • Wandelnetwerken Vlaamse Ardennen
  Toerisme Vlaamse Ardennen heeft drie wandelnetwerken in kaart gebracht in de regio: Bronbossen, Zwalmvallei en Getuigenheuvels. De knooppuntkaarten zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme voor € 6. Ook de brochure ‘Koplopen’ met vijf wandelroutes op deze wandelnetwerken is verkrijgbaar. 

Fietsen

Hoeveroute

De 41 km lange hoeveroute combineert het vlakke van de Scheldevallei met de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Na elke beklimming word je beloond met schitterende vergezichten. Langs verkeersluwe wegen ontdek je de natuurlijke rijkdom van het landelijke Wortegem-Petegem. Deze fietstocht is ook het verhaal van de soms eeuwenoude boerderijen die het landschap domineren. In het Hambosmuseum wordt elke eerste zondag van de maand de geschiedenis van de streek uit de doeken gedaan. De vele kastelen op je route tonen aan dat Wortegem-Petegem altijd al een belangrijke woonplaats is geweest voor de adel. Of je de blik nu op het verleden of het heden richt, om elke bocht blijft de Hoeveroute je verrassen.

De hoeveroute start aan het gemeentelijk domein de Ghellinck. 
De route is te koop in de dienst toerisme voor € 2.

 

Omloop twee Vlaanders

Grenzen zijn arbitrair. Dat is zeker zo tussen West- en Oost- Vlaanderen. Met ‘Omloop Twee Vlaanders’ linken we het heuvelland van de Leiestreek aan de eerste heuvels van de Vlaamse Ardennen. We fietsen door Anzegem (WVL) en Wortegem-Petegem (OVL), twee gemeenten met prachtige uitschieters. Bovenop de Petegemberg krijgen we een machtig panorama op de Scheldevallei. De Kleine Kluis in Grijsloke bezorgt ons een 360°-uitzicht. Tussen al die visuele geluksmomenten wacht eeuwenoud erfgoed, doen we sfeervolle terrassen aan en genieten we met volle teugen van de couleur locale. Soms wordt het zelfs eens pittig als we hellingen aandoen die in het collectief geheugen van wielerminnend Vlaanderen gegrift staan, zoals de Tiegemberg.
Afstand:                41,5 km
Parking & start:    Parking naast Sint-Mattheuskerk, Gijzelbrechtegem (Anzegem)
Knooppunten:      15 - 12 - 97 - 28 - 8 - 53 - 13 - 6 - 35 - 37 - 45 - 42 - 44 - 10 - 4 – 38 - 18 - 15

De route is te koop in de dienst toerisme voor € 1,50. 
 

Kouter Fietsroute

Met de Kouterroute (48 km) verken je tegelijk de glooiende kouters en de historische trekpleisters in Wortegem-Petegem. Vanuit domein de Ghellinck fiets je eerst langs vlakke wegen, in de buurt van de Schelde, door Elsegem en Petegem. Meer naar het noorden wordt het traject heuvelachtig en moet je af en toe behoorlijk op de pedalen duwen. Maar het klimwerk loont, want het idyllische Moregem, het Ooikse kouterlandschap, de akkers van Wortegem en de vele mooie kastelen zorgen telkens voor een nieuwe verrassing. 
De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen en is te koop bij de dienst toerisme voor € 2.

Sneukelfietsroute

Toegankelijk voor personen met een beperking.
De Sneukelfietsroute is een vlakke en toegankelijke route van 56 km in de Scheldestreek in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen. De route loopt van Oudenaarde via Elsegem tot Bossuit-Moen en wordt verdeeld over verschillende lussen.

Startpunt 1 in Elsegem (Wortegem-Petegem): Vanaf dit startpunt kan je zowel de blauwe route naar Oudenaarde fietsen (21km), als één of meerdere lussen van de rode route naar Bossuit-Moen (lussen van 10, 20 of 35 km) (beide routes 56 km).

Startpunt 2 in Oudenaarde: Vanaf dit startpunt kun je de blauwe route fietsen, en eventueel in het startpunt in Elsegem overschakelen op de rode route en één of meerdere lussen daarvan fietsen.

Startpunt 3 in Moen: Vanaf dit startpunt kan je één of meerdere lussen van de rode route fietsen, en eventueel in Elsegem overschakelen op de blauwe route.

Mario De Clercq Route

Een Mountainbikeroute in Wortegem-Petegem van 25 km (groene lus), 28 km (blauwe lus) of 48 km (rode lus). De startplaats bevindt zich aan het infobord op de parking van het domein de Ghellinck. De route wordt aangeduid door middel van de Bloso-symbolen. 
De route is te koop bij de dienst toerisme voor € 3. Je kan de route ook downloaden via deze link.

Fietsroute Hector Planquaert

fietsroute Hector Plancquaert routebordjes

 

 Deze fietsroute werd ingericht in de prille jaren ’70 als hommage en herdenking aan deze voorvechter van het Vlaamse volk, Hector Plancquaert. Aan de kerk van Wortegem staat ook nog het Hector Plancquaert-baken. De route start aan D’Oude Stokerij (Waregemseweg 137) en is 35 kilometer lang.
 

Fietsen in de omgeving

Ontdek Wortegem-Petegem en omstreken! De toeristische dienst heeft volgende kaarten te koop:

 • Gaverbeek fietsroute (31 km)
  De route maakt een verkenning in het grensgebied tussen West- en Oost-Vlaanderen. Vertrekkend vanuit Waregem voert de route langs de Leie naar Zulte en Machelen. In Kruishoutem wordt de Leievallei geruild voor een glooiend landschap dat de heuvels van de Vlaamse Ardennen aankondigt. De terugweg loopt langs het lieflijke Nokere en de bossen van Oud-Moregem en Wortegem. 
 • Eddy Merckx fietsroute (46 km)
  Start in Ruien, een deelgemeente van Kluisbergen. Deze route laat je eventjes proeven van de Ronde van Vlaanderen. Op het menu staan vier bekende hellingen uit de rijke geschiedenis van deze wielerklassieker. Voor geoefende fietsers vormen de hoogteverschillen geen bezwaar. Geniet op een rustige manier van de prachtige natuur en vergezichten. 
 • De Ronde van Vlaanderen fietstroute (78 km, 103 km of 114 km)
  Verleg je grenzen en voel Vlaanderens Mooiste in je kuiten en armen. Met deze route dender je voortaan zelf over het traject van deze wonderlijke wielerklassieker. Of toch zoveel als je zelf zin in hebt. Kies vanuit Oudenaarde je favoriete lus door de Vlaamse Ardennen en ga de grote wielerhelden achterna. 
 • Fietsnetwerken
  In de dienst toerisme zijn er drie fietsnetwerkkaarten verkrijgbaar voor € 6: Vlaamse Ardennen, Leiestreek West en Leiestreek Oost. 

Andere routes

HIPPO.WAR en Bouvelo Menroute

Het HIPPO.WAR-ruiterpad (16 km) en de Bouvelo-menroute (38 km) zijn twee lusvormige routes doorheen het gevarieerde landschap tussen Waregem en Oudenaarde. Fors opduikende heuvelrijen, het Ooikse kouterlandschap en unieke panorama’s over de Scheldevallei verrassen ons tijdens de tocht. De routes leiden voorbij kasteelparken en historische hoeven en het mennerspad doet het idyllische Moregem aan.
Meer info op https://www.westtoer.be/nl/doen/hippowar-ruiterroute-en-bouvelo-menroute