Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
specimen identiteitskaart

18 geworden? Laat je handtekeningcertificaat op je eID activeren!

Heb je een elektronische identiteitskaart (eID) gekregen toen je minderjarig was en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin/pukcode langs te komen bij de dienst burgerzaken.

Je eID heeft een chip die een handtekeningcertificaat bevat. Deze moet worden aangepast zodat je vanaf nu zelf een digitale handtekening kunt plaatsen. Van zodra dit in orde is kun je bijvoorbeeld vakantiewerk aanvragen of itsme installeren.

Certificaten op de identiteitskaart

Wist je dat er verschillende certificaten op jouw eID staan? Omdat de eID certificaten bevat, is ze ook bruikbaar om allerlei transacties te doen via het internet.

Er zijn twee certificaten die je vaak zal gebruiken:

•    het authenticatiecertificaat: dat heb je nodig om je via een kaartlezer veilig aan te melden op een online overheidsdienst (zoals Tax-On-Web, MijnBurgerprofiel, MyMinFin, MyHealthviewer, Mijngezondheid.be...) 
•    het handtekencertificaat: dat heb je nodig wanneer je digitaal een document wil ondertekenen.

Het handtekencertificaat kan alleen worden geactiveerd voor meerderjarigen, omdat mensen jonger dan 18 jaar geen rechtsgeldige contracten kunnen afsluiten. Zij mogen geen contracten handtekenen, ook niet elektronisch.