Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
honden aan de leiband

Honden aan de leiband

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Denk er wel aan dat het verboden is om je hond zonder leiband te laten lopen op het openbaar domein.

Enkel waar een uitzondering het expliciet toelaat, mag je je viervoeter de vrije loop laten. In onze gemeente kan dat in de hondenloopzone in het gemeentelijk domein de Ghellinck.

Waarom aan de leiband?

Het is niet altijd even duidelijk waarom jouw hond nu precies aan de leiband moet. Hiervoor zijn enkele redenen:

Om de natuur te beschermen

De natuur is kwetsbaar. Jonge vogeltjes die net uit het ei zijn gekomen, jonge konijnen en hazen die hun omgeving verkennen, nieuwe bloemen en bomen die uitkomen … Loslopende honden kunnen dit proces verstoren door hun geur, door jonge dieren of hun ouders weg te jagen of hen zelfs te doden, door planten te vertrappelen. Elk jaar sterven er verschillende dieren, doordat ze gebeten worden door loslopende honden of doordat ze achtergelaten worden door het geurspoor van een hond.

Om andere bezoekers te beschermen

Iedereen wil van de natuur rondom zich genieten. Niet iedereen vindt het even aangenaam om gevolgd te worden door een loslopende hond tijdens het wandelen, lopen of fietsen.

Een hond is ook niet altijd even voorspelbaar. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun viervoeter lief en betrouwbaar is en dat hij dus geen gevaar vormt voor anderen. Maar jaarlijks gebeuren er nog steeds tientallen bijtincidenten bij joggers, wandelaars of fietsers door loslopende honden.

Om je hond te beschermen

Niet alleen mensen en de natuur lopen gevaar, maar ook je hond loopt gevaar. Wilde dieren of op hol geslagen paarden zouden je hond kunnen verwonden.

Ook autowegen die dicht bij de wandelroute liggen vormen een gevaar voor je viervoeter. Je hond zou op de weg kunnen aangereden worden en levensgevaarlijk gewond raken. In het slechtste geval zou je hond zelfs dood kunnen zijn.

Een loslopende hond is ook veel vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

Je denkt misschien dat je hond enkel voldoende lichaamsbeweging en stimulans krijgt als hij kan loslopen? Niets is minder waar. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, krijgt hij veel meer voldoening. Laat hem eens wat snuffelen en volg zijn ritme, zit niet op je gsm te tokkelen maar doe actief een paar oefeningen samen: je hond zal er mentaal en fysiek beter van worden.

Overtreding

Laat je je hond toch vrij rondlopen in een bos of natuurgebied, dan kan een natuurinspecteur een verslag of proces-verbaal opstellen en je een boete geven van 70 euro tot wel 350 euro.

Voor andere gebieden is het verbod op loslopende honden opgenomen in het algemeen politiereglement van de politiezone Vlaamse Ardennen (artikel 59). Inbreuken op dit reglement worden bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximaal 175 euro voor minderjarigen vanaf 14 jaar en van maximaal 350 euro voor meerderjarigen, overeenkomstig de in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voorziene procedure.