Overslaan en naar de inhoud gaan
streekmotor23

Streekmotor23 is sinds 2017 actief als streekfonds van de 23 gemeenten van Zuid-Oost-Vlaanderen. Streekmotor23 steunt lokale initiatieven en zamelt hiervoor middelen in bij inwoners en bedrijven. 
Op die manier werden in 2017 en 2018 reeds 12 concrete projecten mogelijk gemaakt. Dit najaar worden opnieuw projecten geselecteerd. Verenigingen en burgers kunnen hun projectideeën nog indienen tot 22 november 2018.

Crowdfunding en projectsteun voor sociale en groene projecten in Zuid-Oost-Vlaanderen 
Stefanie Albers, coördinator van Streekmotor23 licht de projectoproep toe: “We steunen sociale projecten met een sterke link met de omgeving. De projecten spelen in op een sociale nood en bevorderen het welzijn. Daarnaast zetten de projecten de omgeving in als hefboom en/of zetten zich in voor die omgeving: het landschap, erfgoed, klimaat enz.”
Een jury selecteert de projecten die het best beantwoorden aan de projectcriteria. De geselecteerde projecten krijgen niet zomaar projectsteun: De initiatiefnemers moeten eerst zelf de helft van de nodige middelen inzamelen met crowdfunding. Streekmotor23 verdubbelt het opgehaalde bedrag met een maximum van 5.000 euro.  

Boost aan lokale initiatieven
In amper twee jaar heeft Streekmotor23 al 12 projecten kunnen steunen. In 2018 waren dit VZW Suskewiet uit Zwalm (leefboerderij met naschoolse activiteiten voor kinderen met een beperking), SaBel uit Ronse (bewegingsactiviteiten voor mensen met kanker), de Gendarmerietuin in Aalst (stadsmoestuin op de leegstaande site van de Gendarmerie), de Dorpstuin Vurste in Gavere (ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, senioren en dorpsscholen), de Sneukelfiets in Wortegem-Petegem (aangepaste fietsen voor bewoners van woonzorgcentra), de inrichting van een scoutsterrein als buurtpark in Denderleeuw en de opstart van Bee Kind uit Brakel (natuureducatie, imkeren en sociale inclusie). 

Crowdfunding
Stefanie Albers licht toe waarom Streekmotor23 werkt met crowdfunding: “Een geslaagde crowdfunding toont aan dat een project gedragen is in de buurt. Het opzetten van een crowdfundingcampagne is echter een hele uitdaging, waarbij we de initiatiefnemers begeleiden. Maar aan het einde van de rit is de winst niet enkel financieel: de crowdfunding zorgt immers voor extra bekendheid van het project en de organisatie. Vaak is het de aanleiding tot nieuwe samenwerkingen.”

Meer info
Informatie over de criteria en de indiening is terug te vinden op 
https://www.streekmotor23.be/static/steun-steun-aanvragen of via info@streekmotor23.be

Indiening nieuwe projecten tot 22 november 2018