Overslaan en naar de inhoud gaan
Wespenverdelging

Vorig jaar was een bijzonder druk jaar voor de wespenverdelgers van de hulpverleningszone, en ook 2019 kondigt zich aan als een intensief jaar. Een zacht najaar 2018 en voorjaar 2019 kunnen er immers voor zorgen dat meer wespenkoninginnen overleven. In de maand april start die koningin een nieuwe kolonie, waarop tegen de zomer de wespenkolonies zeer actief worden. Meestal is zo’n wespennest onschadelijk: zeker wanneer hij niet in of aan de woning zit. Verdelgen is dus ook niet altijd nodig. Stoort de wespenkolonie je niet, en vormt hij geen direct gevaar, laat de insecten dan gerust. Wespen zijn immers nuttig: ze jagen op muggen, vliegen, en andere hinderlijke insecten. Vormt de kolonie wel een gevaar voor jou, je gezin of dieren: maak dan melding via het e-formulier op www.bvlar.be. Hou er wel rekening mee dat de wespenverdelgers niet altijd onmiddellijk langskomen, en dat, eens de verdelging heeft plaatsgevonden, de afsterving van de kolonie enige tijd kan duren.

Sinds enkele jaren heeft onze inheemse wesp er een concurrent bij, namelijk de Aziatische hoornaar. Deze uitheemse wespensoort is zeer invasief en richt heel wat schade aan, aan bijvoorbeeld bijenvolken. Het bestrijden ervan is een complexe taak, en kan moeilijk met de huidige verdelgingsmiddelen: de soort vliegt zeer snel uit waardoor de kans bestaat dat de koningin niet wordt geschaad door het insecticide. Heb je te maken met een hoornaarskolonie? Blijf uit de buurt en meld dit aan de brandweer. Probeer in geen geval de kolonie zelf te bestrijden.

Heb je nog vragen? Ga dan eens een kijkje nemen op de website van de hulpverleningszone op www.bvlar.be. Ben je in nood, bel dan 112.